This article was written in 2014. It might or it might not be outdated. And it could be that the layout breaks. If that’s the case please let me know.

Koop een gameconsole, je hebt ‘m nodig

This column was published in the Dutch, paper version of Web Designer Magazine. It’s in Dutch. Ik heb een nieuwe baan. Om die baan te kunnen uitvoeren heb ik een laptop nodig en gelukkig kreeg ik die van mijn nieuwe baas. Een prachtig glimmend ding, maar deze mooie laptop was te traag. Het was bijvoorbeeld niet echt mogelijk om twee browsers tegelijk te draaien, dan liep de boel vast. Ik moet dat soort dingen kunnen doen met mijn computer. Gelukkig had ik na een week een nieuwe, supersnelle laptop waarop ik mijn werk gewoon naar behoren kan doen. Ik ben natuurlijk een enorme mazzelpik; de meeste mensen hebben niet zo’n baas.

Ik heb ook een nieuwe telefoon. Eentje met een hele goede camera, een snelle processor, 4G internet, veel geheugen en een prima browser. Twee weken geleden gebruikte ik nog een FirefoxOS telefoon die geen goede camera had, een trage verbinding, een minimale processor en heel weinig geheugen. Er zit wel een goede browser op, en het idee er achter is ook tof, maar het gebruiksgemak is minimaal, zeker vergeleken met de high end apparatuur die ik nu heb. Als ik het met collega-professionals over die Firefox-telefoon had moesten we altijd even grinniken. Zo’n traag ding, zo’n buggy interface, zulke goedkope hardware.

Goedkoop en traag

Maar voor veel mensen zijn zulke apparaten de enige mogelijkheid om online te gaan. De meeste mensen hebben geen baas die een gloednieuwe laptop met high end specs voor ze koopt. Die hebben thuis misschien wel één hele oude desktop computer staan voor het hele gezin — zo eentje waarmee je zeker niet twee browsers tegelijk kunt draaien. En de meeste mensen hebben ook geen gloednieuwe telefoon. In Nederland gebruikt bijna niemand nog FirefoxOS, maar er worden genoeg supergoedkope, nieuwe telefoontjes met bijvoorbeeld Android erop verkocht. Mensen gebruiken die dingen. Misschien wat minder dan wij onze apparaten gebruiken, maar als ze iets moeten, of echt willen, dan gebruiken ze wat ze hebben.

Telefoons en desktopcomputers kennen we inmiddels wel, en als het goed is hebben we allemaal wel wat ervaring met het testen van onze ontwerpen op supertrage hardware. Ik raad iedereen overigens aan om te investeren in een paar écht trage apparaten, zoals een low-end Android, een FirefoxOS-telefoon en wellicht een tweedehandse, geelgerookte Dell-laptop. En gebruik die dingen dan ook een tijdje als je enige telefoon of je enige computer. Het geeft je een veel realistischer beeld van hoe het web gebruikt wordt dan de verwende omgeving waar veel ontwerpers en developers in leven.

Nog vreemder

Maar het kan nog erger. Voor veel mensen, vooral jongeren, blijkt de game console vaak het enige apparaat te zijn waarmee ze met een beetje privacy het web op kunnen. Als er bijvoorbeeld alleen een desktop in de woonkamer staat, en je hebt er ooit voor gekozen om van je zakgeld een game console te kopen in plaats van een kekke telefoon, dan is dat ook het enige apparaat waarmee je op je slaapkamer het web op kunt. Het web is geen prettige ervaring op zo’n apparaat. Maar toch worden websites er mee bezocht. Koop dus allemaal zo’n nuttige spelcomputer en test je sites daar ook op. Het is nu eenmaal een noodzakelijke investering.

Het kan nog gekker. Amazon verkoopt e-readers met een 3G verbinding. Deze 3G verbinding is gratis en werkt over de hele wereld zodat mensen ook tijdens het reizen boeken kunnen kopen. Het is dus een geliefd ding onder reizigers, en niet alleen vanwege de boeken. Er zit namelijk ook een browser op. En mensen gebruiken die. Als je bijvoorbeeld een site maakt voor een reisorganisatie dan zou ik zeker investeren in een zwart-wit Kindle zodat je kunt zien en ervaren hoe het is om iets te moeten doen met zo’n ding.

The weird weird web

Dit is een van de redenen waarom ik het web zo tof vind. Wat wij maken wordt bekeken en gebruikt op alle apparaten waar een browser op zit. Dat kunnen fantastische high end computers zijn die je vooral ziet in onze design studio’s, maar het zijn ook crappy, bizarre apparaatjes die je in de rest van de wereld tegenkomt. Het zou mooi zijn als we dat weird weird web ook in onze studio’s hadden liggen.