This article was written in 2013. It might or it might not be outdated. And it could be that the layout breaks. If that’s the case please let me know.

De toekomst van webdesign

(This column was published in the Dutch, paper version of Web Designer Magazine. It’s in Dutch). Als je de toekomst wilt voorspellen is het een goed idee om eerst eens naar het verleden te kijken. Hoe zag het web er vijf jaar geleden uit en hadden we toen kunnen voorzien hoe het web er nu uit ziet? Even het geheugen opfrissen: begin 2008 was IE7 de nieuwste versie van Internet Explorer. Firefox zat op versie 2. De iPhone was nog niet te koop in Nederland. Google Chrome bestond nog niet. Ronde hoekjes en schaduwen maakten we nog met behulp van plaatjes en heel veel extra HTML. Elke website was 1024 pixels breed. Flash bestond nog. Apple was een marginale computerfabrikant en Facebook had 60 miljoen gebruikers (tegenwoordig zijn dat er meer dan een miljard!)

Er zijn in 2008 vast mensen geweest die hebben voorspeld dat we tegenwoordig allemaal veelvuldig gebruik zouden maken van onze mobiele telefoon, dat we non-stop aan het twitteren en facebooken zouden zijn. En mensen die voorspelden dat IE niet meer de belangrijkste browser zou zijn. Er was vast ook wel iemand die heeft voorspeld dat er nieuwe browsers bij zouden komen. Heel misschien was er ook wel iemand die het gigantische succes van app-stores zag aankomen. Er zijn zeker mensen geweest die zeiden dat Apple groter zou worden dan Microsoft. Maar niemand geloofde deze mensen. En al helemaal niemand geloofde al deze voorspellingen bij elkaar. Het is allemaal zo verschrikkelijk anders! Het is dus onmogelijk om een duidelijk beeld van de toekomst te krijgen. We weten gewoon te veel dingen nog niet.

Zekere toekomst

Maar er zijn toch wel dingen die we zeker kunnen weten, en dat zijn de dingen die hetzelfde blijven. Vijf jaar geleden had je bijvoorbeeld kunnen voorspellen dat designers nog altijd gebruik zouden maken van Photoshop om websites te ontwerpen. (Ik zou je overigens niet hebben geloofd, ik voorspelde namelijk dat alle designers nu gewoon code zouden typen). Je had ook kunnen voorspellen dat HTML, CSS en JavaScript nog altijd de bouwstenen van het web zouden zijn.

Makkelijke voorspellingen

Hieronder een paar voorspellingen. Erg spannend zijn ze niet.

  1. Er komen alleen maar meer verschillende schermgroottes bij. Het idee dat een website een vast formaat heeft vinden we over vijf jaar allemaal bizar, we zullen grinnikend terugdenken aan die koppige designers uit 2013. Over vijf jaar weten we wellicht ook beter hoe al die verschillende apparaatjes het lekkerst werken. Nu zitten we nog te klooien met oude interactiemodellen, tegen die tijd hebben we vast wat mooie, goeie nieuwe dingen bedacht.
  2. Klassieke typografie en klassieke theorie over vormgeving worden belangrijker. Een goed beeldend inzicht alleen is niet meer genoeg. Designers zullen naar andere zekerheden moeten zoeken nu we er achter zijn dat het web niet 1024 pixels breed is. Nu we hebben geaccepteerd dat we niet weten hoe de gebruiker onze site ziet. Lees dus vooral de boeken van Josef Müller-Brockmann en Robert Bringhurst een paar keer de komende jaren. Neem de theorie die hierin staat niet te letterlijk, vertaal ze naar de onbetrouwbare eigenschappen van het web. Degene die het boek schrijft wat deze vertaling voor ons maakt is binnen.
  3. Alle browsers zijn tof in 2018, tenminste, als we het hebben over ondersteuning van de web-standaarden. Ze zijn nu al bijna allemaal tof, tegen die tijd zijn ze het echt allemaal. Dit betekent dat we eindelijk echt kunnen gaan browser-spitten: code typen volgens de standaarden en er gewoon vanuit gaan dat het overal zal werken.
  4. We zullen op nog meer manieren interacteren met websites, niet meer alleen met de muis of met je vingers. Je kan nu al opdrachten roepen tegen Google, over vijf jaar zal dit overal kunnen. (Ik stel me altijd een kantoor voor waar iedereen de hele dag tegen z’n computer praat en denk dan dat het wel mee zal vallen met die spraak-interactie). Nieuwe manieren van interactie zullen de oude niet vervangen, ze komen er gewoon bij. Hier kan je nu al rekening mee houden tijdens het ontwerpen. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat je ontwerp niet afhankelijk is van een muis.
  5. Een groot deel van de front-end-code die we vandaag de dag met de hand typen wordt over vijf jaar door fantastische web-design-tools gegenereerd. Er bestaan nu al plug-ins die prima CSS genereren uit Photoshop-layers. Tegen die tijd genereren we nog veel meer.
  6. Het web heeft in 2018 een eigen smoel. Je zult direct kunnen zien of iets een website, en geen native applicatie. Designers begrijpen het web tegen die tijd door en door, precies zoals ze papier al eeuwen begrijpen.

Zoals ik al schreef, erg spannend zijn mijn voorspellingen niet. Maar wellicht helpen ze je om de juiste professionele keuzes te maken.